Ugrás a tartalomra
x

Sublet / Albérlet (2020) - előzetes

színes, feliratos, amerikai, izraeli, romantikus, dráma, vígjáték, 89 perc, 2020

 

A New York Times zsurnalisztája, a középkorú Michael (John Benjamin Hickey) élménybeszámolókat, útleírásokat publikál különböző városokról, országokról és kultúrákról, ahol csak megfordul. A cél, hogy öt nap alatt felfedezze az adott hely valódi szépségeit, értékeit, hogy a maguk természetes autentikusságában mutassa meg, elhagyva az útikönyvek sablonjait, merev diplomatikusságát. Ezúttal Izraelbe vezeti a végzete - mint kiderül, nem először -, helyesebben szólva, Tel-Aviv Florentin nevű negyedében száll meg. Főbérlője egy helyi playboy, egy charmeour, a fiatal és gyönyörű, filmszakos Tomer (Niv Nissim). Ő élvezi az életet, a fiatalságot, és egy pillanatra sem akar elköteleződni senki mellett. Michael kezdeti, professzionálisnak mondható turista lelkesültségét egyre inkább felváltja Tomer iránti rejtett vonzalma, ami csak fokozódik, hisz a napok során mind több időt töltenek együtt. Valamilyen szinten - de szimplán tapasztalatszerzési szinten - a srácnak is megtetszik a "pizsamás nagyapó"; vonzalmát úgy fejezi ki, hogy megszerzi és látványosan olvassa Michael eleddig egyetlen regényét, melyet fiatalkorában, az AIDS-krízisről írt - ahogy fogalmaz: "valós időben". A közöttük lévő generációs szakadék szinte észrevétlenül tűnik el. 

Eytan Fox rendező neve nem lehet ismeretlen, hisz hozzá kötődik a Yossi & Jagger, A vízenjáró vagy a Bar-micvó sorozat. Az Albérlet kvázi nemcsak azoknak kötelező, akik épp Izraelbe készülnek, hanem azoknak is, akik szerint őket már nem érheti semmi jó az életben. Hisz a fiatal, lendületes Tomer a több oldalról szorongatott helyzetben lévő Michael számára valóságos életelixír, és biztos vagyok abban, hogy ezt az útját sosem felejti el. Persze, megkerülhetetlen, hogy a néző is belekóstoljon a hamisítatlan izraeli ízekbe, érezze az illatokat, együtt igya "a világ legjobb gránátalmalevét" a szereplőkkel (és sose utasítsa vissza az étteremben felkínált ingyen itókát), bosszankodjon a biciklitolvajok miatt, meglátogasson vidéken egy igazi kibucot...

Ahogy a modellből és Instagram-celebből színésszé avanzsált Nissim a filmben a szemével játszik, nem hisszük el, hogy valójában ez az első nagyjátékfilmes főszerepe. Mind Hickey, mind Nissim remekel. Még hadd tegyem hozzá, hogy bravúrosak a sitcom-szerű jelenetek, amik által az alkotást még inkább szívünkbe zárjuk.

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux