Ugrás a tartalomra
x
www.youtube.com/watch?v=NS1M9RKMhmA

Firebird / Tűzmadár (2021) - előzetes

színes, feliratos, észt-angol életrajzi, történelmi, romantikus, dráma, 107 perc, 2021

 

A Szergej Fetisov orosz színész "Roman története" című könyvéből készült, több fesztiválon sikeresen bemutatott, valós eseményeket feldolgozó Tűzmadár melodramatikus elemeket sem nélkülöző romantikus melegfilm egy színpadra termett közlegény és egy hadnagy szerelméről. A helyszín Észtország, egy katonai légibázis a '70-es évek második felében. Szergej, Luisa és Vologya elválaszthatatlan barátok, miközben a szovjet hazát szolgálják a hidegháború zenitjén. Barátságuk megtörni látszik, mikor feltűnik a színen a fess és közvetlen Roman Matvejev hadnagy, akivel Szergej szinte azonnal lángoló szerelemre lobban. Ám kapcsolatuk nem maradhat titokban, az őrmesterük egy névtelen jelentés miatt gyanakodni kezd. Annak dacára, hogy a hadnagy egyébként elhivatott és tehetséges pilóta, a felettese tudtára adja: ha a legcsekélyebb hitele van e jelentésnek, személyesen törli el Matvejevet a föld színéről. Ennek hatására Roman be is húzza a kéziféket Szergejjel. Kapóra is jön neki, hogy a közlegény épp leszerelés előtt áll, mivel Moszkvába indul színészetet tanulni... Roman pedig Luisa férje lesz... 
Eltelik négy év, mikor újra találkoznak. Bizonysággá válik: kettejük kapcsolata nemcsak futó kaland volt, hanem igaz szerelemmé érlelte az idő. Viszont ennek a szerelemnek titokban kell maradnia, hisz akkoriban még büntették az azonos neműek közötti kontaktot. Roman családot alapított Lusiával - "a kényelmes szerelmet" választotta a valódi szerelem helyett -, viszont Moszkvában közös lakást bérel Szergejjel. Kettős életet él tehát, ezt azonban nem lehet a végtelenségig feszíteni. Noha a történat vége túlzóan melodramatikus, az érző ember szeme nem fog szárazon maradni.
A filmben hangsúlyos szerep jut Igor Sztravinszkij azonos című, 1910-es balettjének, mely az orosz tündérmesék világába repíti nézőjét, és melyben Iván herceg örök szerelemre gyúl a halhatatlan, erdei Tűzmadárral. Peeter Rebane észt rendezőnek ez az első nagyjátékfilmje. 

 

2021.12.31-én várható.

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux